Crossfit is een trainingsvorm die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in Nederland. Het is komen overwaaien uit Amerika waar het al decennia beoefend wordt.

Crossfit is een combinatie van meerdere soorten trainingen, waaronder gewichtheffen, powerliften, gymnastiek, atletiek en strongman. Bij crossfit wordt er op een hoge intensiteit functionele oefeningen om meerdere manieren uitgevoerd. Door constant het tempo te verhogen en verlagen is het heel effectief om vet te verbranden.

Functionele bewegingen staan voorop

Bij crossfit worden er bijna alleen maar oefeningen uitgevoerd die te maken hebben met onze natuurlijke lichaamsbewegingen. Denk hierbij aan bewegingen zoals duwen, klimmen, tillen, springen, rennen, stoten en trekken. Bij deze beweging worden ook voorwerpen gebruikt zoals gewichtjes, touwen, tractorbanden etc. Trainingen worden altijd gestart met een warming-up. Dat is heel belangrijk om blessures te voorkomen. Beginnende crossfitters krijgen daarna een korte technische training om ervoor te zorgen dat alle oefeningen met de juiste technieken worden uitgevoerd. Als dat niet gebeurt kunnen er ook blessures opgelopen worden. Daarna krijg je de WoD (Workout of the Day), dit is een intensieve training van 10 à 20 min waar ook regelmatig een competitief element aan wordt toegevoegd door alle resultaten vast te leggen, zo kan iedereen proberen het record te verbreken.

Wat maakt crossfit zo effectief?

Doordat je een groot aantal verschillende oefeningen doet is het niet saai omdat je altijd iets anders doet en ook elke workout is daarom weer nieuw, dit is ook goed voor het lichaam omdat je constant andere spieren aanspreekt. Door deze oefeningen in een hoog tempo uit te voeren bouw je zowel kracht als conditie op. Verder leert je lichaam ook nieuwe dingen omdat je door het uitoefenen van functionele bewegingen ook je mobiliteit traint. Crossfit wordt vaak beoefend in groepsvorm. Je leert dus ook nieuwe mensen kennen die waarschijnlijk dezelfde doel hebben als jij. Ook trek je jezelf in een groepsvorm vaak op aan de andere wat alleen maar positief kan werken.

De juiste techniek is cruciaal

Het is ontzettend belangrijk om alle oefeningen goed en met de juiste techniek uit te voeren. Blessures zijn echt snel opgelopen. Kies dus voor een sportschool met goede reviews over ervaringen. Het is belangrijk dat er professionele instructeurs rondlopen die iedereen in de gaten kunnen houden. Kies bijvoorbeeld voor Physiq Fitness. Er zijn echter genoeg scholen waar dit niet het geval is, wees hier bewust van.