Disclaimer: dit is een informatief artikel. Glucomasine speelt een grote rol bij pijn in je gewrichten, een stram gevoel en op het moment dat je last hebt met opstaan dat alles vast blijkt te zitten. In dit artikel leggen we je uit waarom glucomasine hier een grote rol in heeft.

Wat is het?

Glucomasine komt in bijna alle weefsels in je lichaam voor, maar het is vooral erg belangrijk voor het kraakbeen en de gewrichten. Het is een lichaamseigen stof en wordt door het lichaam aangemaakt. Wat wel kan, is glucomasine slikken. Hierdoor vind je glucomasine ook niet terug in voedingsmiddelen, aangezien het een stof is die je lichaam zelf aanmaakt. Dit lichaamseigen stofje is de bouwsteen van kraakbeen en zorgt voor de vorming van de gewrichtsvloeistof. Het is dus erg belangrijk dat je lichaam dit blijft aanmaken. Je zou het wel kunnen omschrijven als een scharnier, wat al je botten met elkaar verbindt. Dit is de reden dat je soepel kunt bewegen.

Als je lichaam te weinig glucosamine aanmaakt, verdwijnt de veerkracht in het kraakbeen. Naarmate we ouder worden, hoe minder je lichaam dit stofje aan gaat maken. Dit kan gevolgen hebben. Ook bij zwaar werk of verschillende fysieke sporten kan het lichaam soms extra glucomasine gebruiken.

Last van te weinig glucomasine

Ouder worden wordt iedereen, dus het is vanzelfsprekend dat het lichaam op een gegeven moment minder glucomasine gaat aanmaken. Maar soms gebeurt het wel eens dat dit op jongere leeftijd al gaat optreden. Zo kan je last hebben van na een tijdje stil gezeten te hebben, je het voelt wanneer je weer beweegt. De kwaliteit van het kraakbeen neemt af, waardoor stijfheid en pijn in je gewrichten kan ontstaan.

Afvallen

Zo gaan er ook geruchten rond dat glucosamine de laatste jaren wordt gebruikt om af te vallen. Gewrichtsslijtage kan overgewicht veroorzaken omdat de lichaamsbeweging belemmerd wordt. Het zou helpen om weer soepeler te kunnen bewegen en het sporten dus weer op te kunnen pakken. We willen duidelijk aangeven dat hier alleen onderzoek naar gedaan is en dus niets is vastgesteld. Dit soort geruchten over afvallen worden natuurlijk erg snel de wereld in geholpen en dat is gevaarlijk. De meest gezonde manier van afvallen is natuurlijk te letten op je voeding, te sporten en desnoods te praten met professionals. Zijn weten waar ze het over hebben, hebben ervoor geleerd en met hun kun je een goed plan maken. Dit is de meest efficiƫnte manier voor afvallen, als dat je doel is.