Steeds meer mensen meten zichzelf de levensstijl en het dieet van een veganist of vegetariër aan. In de supermarkt worden meer en meer producten verkocht die dat ondersteunen en er komt iedere week wel nieuws uit over deze manier van leven. Maar in een wereld die voornamelijk veelal vlees eet, moet je als vegetariër of veganist goed opletten.

Wie is wat en hoe en waarom?

Eerst even de feiten op een rijtje. Een vegetariër is iemand die geen vlees eet. Daar horen kip en vis ook bij. Zolang een product of gerecht geen dierlijk vlees bevat, kan de vegetariër het gewoon eten en past het in principe in het vegetarische dieet. Een veganist gaat nog een stapje verder, deze gebruikt namelijk geen enkele dierlijk producten. Geen vlees, zuivel of andere producten die van dieren gemaakt zijn, zoals leren schoenen. Waarom is een vraag die ik niet voor iedere vegetariër en veganist hier zo kan bespreken. Mensen hebben nu eenmaal verschillende beweegredenen voor de dingen die ze doen. De meest voorkomende is het niet bij willen dragen aan dierenleed en uitbuiting.

Waar moet je op letten.

Zoals ik zei kan het soms wat lastig zijn om je honderd procent aan een vegetarisch of veganistisch dieet te houden. Vitamine B12 moet bijvoorbeeld extra geslikt worden omdat dit bijna alleen in dierlijke producten. Gelukkig zijn er vitamine B12 tabletten te krijgen. Ook komt dit ‘lastige’ doordat er wat dingen zijn die vegetarisch of veganistisch lijken maar dat niet zijn. Deze voorbeelden gelden voornamelijk voor vegetariërs.

Kroepoek: Veel mensen weten niet dat kroepoek gemaakt wordt van garnalen. De Engelse naam is wat dat betreft duidelijker, ‘prawn crackers. Een vervanger voor gewone kroepoek is cassave kroepoek.

Snoepjes: Veel snoepjes worden gemaakt van gelatine, dit wordt gewonnen uit botten en huid van varkens. Goed, het is niet persé een stuk vlees. Maar als je geen stukken varken wilt eten, moet je dit misschien ook overslaan. Je kan heel simpel op de achterkant van verpakkingen zien of de snoepjes gelatine bevatten. Er zijn merken die alleen veganistisch snoep maken, dan hoef je je er helemaal geen zorgen over te maken.

Kaas: Kaas staat bijna op iedere menukaart. Denk maar eens aan de geitenkaassalade die veelal onder het kopje ‘vegetarisch’ wordt gezet. Let wel op dat de meeste kazen stremsel bevatten. Dit is een bindmiddel wat uit de maag van kalfjes wordt gewonnen. Net zoals gelatine is dit misschien geen vlees maar willen wij deze ook overslaan. Er is ook kaas met natuurlijk stremsel.