Miljoenen mensen maken dagelijks de gang naar de sportschool om hun conditie op peil te houden. Daarnaast merk je dat een steeds groter wordende groep behoefte heeft aan persoonlijke aandacht. Sportscholen bieden steeds meer persoonlijke begeleiding, maar het is een kans voor personal trainers om zelf een eigen fitness studio te openen. De kleinschaligheid en echte persoonlijke aandacht zal veel mensen aanspreken. Concepten zoals bijvoorbeeld franchise formule fit20 spelen daar op in. Als zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheid en heb je een eigen studio waarin je je eigen creativiteit kwijt kunt. Ook zal de fitness en wellnessbranche niet snel krimpen. Investeren in een eigen fitness studio is dus geen enorm risico. Nu de stap maken biedt je vele voordelen. Een goede personal trainer is echter niet perse een goede ondernemer. Daarom geven we hier 5 tips voor het opzetten van een eigen kleine sportschool.

Tip 1: Verdiep je in de fitness branche.

Praat met andere personal trainers en fitness studio eigenaren. Waar liggen kansen en wat zijn de obstakels waar je tegenaan kunt lopen als je je eigen sportschool opent? Probeer te leren van fouten die eerder gemaakt zijn zodat jij ze niet maakt. Een mentor met ervaring in de branche zal zeker helpen. Iemand met zakelijke ervaring en bij wie je terecht kunt om te sparren over jouw idee├źn.

Tip 2: Locatie, locatie, locatie.

Een pand zoeken is misschien wel de grootste uitdaging. Als je een kleine fitness studio opent dan zal een A1 locatie niet snel tot de mogelijkheden behoren. Maar vraag jezelf af of dit ook echt noodzakelijk is. Voordeel van een locatie buiten het centrum is bijvoorbeeld de bereikbaarheid, en wat te denken van klanten? Voor veel mensen is het prettig om voor of na het werk langs te komen. Als je sportschool op een bedrijventerrein ligt heb je direct al een mogelijke klantenkring. De huur is in veel gevallen ook een stuk lager en dus aantrekkelijker, 2 vliegen in 1 klap. Kijk verder naar zaken als parkeergelegenheid en zichtbaarheid.

Tip 3: Begin je echt zelfstandig of kies je voor franchise?

Als je voor jezelf wilt beginnen kun je dat helemaal zelfstandig doen. Nadeel is dan dat je zonder goede begeleiding het wiel zelf moet uitvinden. Als je kiest voor een franchise constructie weet je dat je het wiel niet hoeft uit te vinden. Je profiteert van een bestaand format, met al naamsbekendheid. Een goede franchise ondersteunt je tijdens elke stap in het proces. Ondernemingsplan, vinden van de juiste locatie, financiering, marketing en administratie, overal wordt je bij geholpen. Weeg de voordelen goed af tegen de nadelen.

Tip 4: Wat is je doelgroep?

Als je een kleine sportschool begint dan is het handig vooraf een doelgroep te kiezen. Kies je voor bijvoorbeeld alleen vrouwen of juist alleen mannen? Of richt je je heel specifiek op ouderen, een groeiende markt. Je kunt je marketingbudget maar een keer uitgeven. Daarnaast heeft je studio een bepaalde uitstraling nodig als je je richt op jonger of ouder publiek.

Tip 5: Bereid je goed voor. Schrijf een ondernemingsplan. Stel jezelf een doel.

Iedere Personal Trainer kan starten en als je geen vastomlijnd plan hebt zal je het misschien ook wel redden, maar een goed ondernemingsplan met een goede cijfermatige onderbouwing is iets waar je altijd op terug kunt vallen. Daarnaast zorgt het werken aan een ondernemingsplan dat je vooraf al na gaat denken over zaken. Het gaat meer leven en je zult al tegen dingen aanlopen waar je eerder niet over had nagedacht. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen en vergunningen. Niet de leukste materie, maar wel erg belangrijk. En je cijfers zijn natuurlijk ook erg belangrijk, stel jezelf bijvoorbeeld een doel qua aantal leden binnen een jaar en focus daarop.