Lucht is een  belangrijk element in ons leven. Dagelijks ademen we heel wat lucht in en uit.

Maar  wist je dat die lucht vaak vervuild is? Bijvoorbeeld door uitlaatgassen van auto’s, fabrieken of andere vervuilingsbronnen. Ook binnen kan lucht zijn vervuild, dan wel niet door uitlaatgassen van auto’s maar er zijn een handvol andere factoren waardoor de lucht in uw huis bevuild kan zijn, bijvoorbeeld bacteriën, schimmels, stofdeeltjes of virussen. Maar er is een oplossing: schaf een luchtreiniger aan.

Wat doet een luchtreiniger?

De naam spreekt eigenlijk al voor zich: een luchtreiniger reinigt de lucht in je woning of kantoorruimte. Alle bacteriën, schimmels en stofdeeltjes  worden uit de lucht gefilterd. Zo is de lucht in je woning dus een stuk gezonder om in te ademen. Je slaapt dan beter en wordt minder snel ziek. Ook verwijderd de luchtreiniger geurtjes, bijvoorbeeld als u binnen rookt of er van houdt om lekker te koken dan kan dit een groot voordeel zijn: geen last meer van doordringende geurtjes in huis! Een luchtreiniger kent dus vele voordelen!

Soorten luchtreinigers

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers. Sommige werken met een filter en andere reinigen de lucht met behulp van een ionisator. De luchtreiniger met een filter is eigenlijk de ‘ouderwetse’ variant. Vroeger diende je het filter met regelmaat de vervangen, maar tegenwoordig hoeft dat nog maar zelden te gebeuren. De werken van een luchtreiniger met een ionisator is wat complexer. Bij een ionisator worden er negatieve ionen de lucht in geduwd. Dit zijn een soort moleculen met een elektrische lading. Deze komen normaal eigenlijk alleen in de natuur voor.  Denk bijvoorbeeld aan het frisse gevoel bij een onweersbui of wanneer je over het strand loopt. Deze ionen komen dus in de natuur veel voor, maar eigenlijk zelden in je woning of op uw kantoor. Met een luchtreiniger worden deze ionen gecreëerd zodat ze ook in uw woning terechtkomen, en daar de lucht reinigen.

Luchtbevochtigers

Vaak denkt men dat een luchtreiniger dezelfde werking heeft als een luchtbevochtiger, maar dat is een misvatting. Soms heb je wel luchtreinigers waar ook een luchtbevochtiger in zit, of andersom. Maar de werking van de twee is zeer verschillend. De luchtbevochtiger bestrijdt als het ware de droge lucht in een woning. Droge lucht kan vele gezondheidsklachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, migraine of vermoeidheid. Dit komt doordat er uit droge lucht minder zuurstof kan worden opgenomen. In huis kan een luchtbevochtiger er dus voor zorgen dat je meer energie krijgt en op kantoor krijgen de medewerkers meer energie en worden ze over het algemeen minder vaak ziek.