Veel mensen zijn er van overtuigt dat de vakantie slecht is voor de lijn. Natuurlijk is de verleiding door alle lekkere buitenlandse hapjes soms lastig te weerstaan. Voor veel mensen draait vakanties echter om lekker eten en drinken wat je wil waar en wanneer je maar wil: het ultieme gevoel van vrijheid. Men wijkt af van de normale, striktere eetpatronen en diëten. En soms kan je daar dan ook goed last van krijgen op vakantie.

Kies je bestemming slim

Een gezonde vakantie betekent heus niet dat je niks meer mag eten. Er valt genoeg te proeven en te zien wat wel gezond en lekker is, denk aan verse vis, groente en fruit van de markt. Probeer de hoeveelheden echter in te perken en mijd de snacks tussendoor! Je vakantie bestemming kan hier een rol in spelen. Als je naar Amerika of zuid Europees land gaat, zal je ongetwijfeld veel, vette grote porties krijgen met veel carbs. Maar in Scandinavië of Oosterse landen zal je veel lichtere en kleinere maaltijden voorgeschoteld krijgen. Lekker proeven zonder je schuldig te voelen!

Lopen lopen en nog eens lopen

Daarnaast helpt het type vakantie dat je inplant. Zo zal je met een lui-lekker-land strand dagje natuurlijk niet veel winst boeken. Zelf ben ik groot fan van stedentrips. Ik plan dan korte verblijfjes in naar verschillende steden. En die plan ik dan vaak bomvol met bezienswaardigheden. Gemiddeld zet ik dan per dag zo’n 20.000 stappen: het dubbele van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Als je door een stad loopt of fietst zie je bovendien veel meer dan als je met de (ondergrondse) metro of met de auto gaat. Laat die dus vooral lekker staan en gebruik de benenwagen! Ook het verslepen van je koffer tussen de verschillende steden kan genoeg calorietjes verbranden. Ik heb een grote american tourister trolley, daar past ontzettend veel in. En daar zit dan ook altijd ontzettend veel in. Na een ochtend sjouwen hoef ik niet meer naar de sportschool! Zo ben je onopgemerkt actiever dan je denkt op vakantie.

Sportvakantie

Ook kan je er voor kiezen een actieve vakantie te doen. Bekend zijn de vakanties waar je gaat hiken in de Zwitserse bergen, mountainbiken in Duitsland of een fietsvakantie over de Schotse vlakten. Maar je kan dit ook extremer aanpakken! Je moet maar eens zoeken naar fitness bootcamp vakanties. De locaties zijn vaak fantastisch en de reis is goed georganiseerd. En wat je doet is bootcampen. Zoals je je kan voorstellen werkt sport verbroederend, dus je houdt er vaak mooie vriendschappen aan over. Zeker een reis die je met een gerust hart in je eentje in kan plannen dus.